5 tips voor een gezonde indeling van uw werkplek

Een gezonde indeling van uw werkplek kan ziekte uitval van u of uw personeel voorkomen of verminderen. Onder een gezonde indeling van uw werkplek verstaan we een ergonomisch verantwoorde werkplek, wel of niet aangepast aan de persoon. Klachten als RSI, rugklachten en overspannen zijn kunnen worden voorkomen door een gezonde indeling van uw werkplek.

Hier een vijftal simpele tips…

Tip 1
Zorg voor een rechte rug

Dit is het meest belangrijke wanneer u, of uw medewerker, langdurig zitten werk moet doen. Een verkeerde zithouding is niet alleen vermoeiend, waardoor de productiviteit sneller afneemt, maar kan ook ernstige gevolgen hebben voor de rug. Lage rugklachten of zenuwpijn kan zorgen voor langdurige ziekte, met de daarbij behorende uitval van werkzaamheden.

Tip 2
Zorg voor ergonomische toevoegingen.

Een ergonomisch toetsenbord, een extra pols steun of ergonomische muis verminderen de kans op RSI. Door veel en langdurig dezelfde bewegingen te maken is de kans op RSI groot. Ergonomische hulpmiddelen zijn relatief goedkoop en kunnen dure ziektekosten voorkomen.

Tip 3
Maak de werkplek persoonlijk.

Dit is wel een duurdere manier, maar ook de meest effectieve. Een optimale gezonde indeling van uw werkplek, met op maat gemaakte of verstelbare bureau en stoel zal de hierboven genoemde klachten voor het merendeel voorkomen. De kosten zijn in vergelijking van de ziektekosten die u oploopt bij uitval van u zelf of uw personeel goed te verantwoorden.

Tip 4
Zorg voor goede ventilatie.

Ventilatie is erg belangrijk in een gezonde indeling van uw werkplek. Zeker als er meer dan één persoon op de werkplek aanwezig is, kan ziekte zich snel verspreiden of is de ruimte snel warm.

Ventilatie moet er voor zorgen dat er steeds weer nieuwe frisse lucht de werkplek binnenkomt. Een combinatie met goede verwarming of airconditioning maakt de ventilatie optimaal.

Tip 5
Zorg voor goede koffie!

Beetje een grap, maar een prettige werksfeer, goede omstandigheden en de mogelijkheid om even op te staan en bij de koffie automaat een praatje te gaan maken, verhoogt uiteindelijk de productiviteit. Wanneer u regelmatig even kan opstaan en lopen voorkomt u onder andere rugklachten en vermoeidheid. Een goede werksfeer voorkomt stress en andere ongemakken.