Herken je dat gevoel, een heftige stekende pijn onder je hiel. Een pijn die voornamelijk optreedt als je ‘s ochtends de eerste stappen zet als je uit bed komt. Grote kans dat je dan last hebt van hielspoor, of te wel peesplaatontsteking.
Wat is een peesplaatontsteking?
Een peesplaatontsteking wordt in medische termen een fasciits plantaris genoemd, wat afkomstig is uit het Latijn. Fascia betekent bindweefsel en plantair betekent de onderkant, het gaat dus om een ontsteking van het bindweefsel aan de onderkant van je voet. Het vaakst komt deze ontsteking voor bij het aanhechtingspunt van de vezelband op het bot, het hielbeen, die in het Latijn calcaneus genoemd wordt.
Welke symptomen heb je bij een peesplaatontsteking?
Wat voornamelijk op de voorgrond staat bij een peesplaatontsteking is een stekende pijn onder de hiel. Deze pijn treedt voornamelijk op als je bijvoorbeeld na een lange tijd rust weer gaat lopen. Gedurende de inspanning neemt de pijn af en wordt het meer een doffe pijn.
Hoe kan een peesplaatontsteking ontstaan?
Bij een peesplaatontsteking is er sprake van geïrriteerd en ontstoken bindweefsel. Hierdoor ontstaan er in dit bindweefsel hele kleine scheurtjes. De irritatie en het ontstoken raken van het bindweefsel komt door overmatige druk en spanning of de fascia. Bij het ontstaan van deze ontsteking spelen een aantal factoren een belangrijke rol:
- Overbelasting van de voet
- Een verkeerde voetfunctie, hierbij kantelt tijdens het lopen de enkel wat naar binnen en zakt het voetgewelf te ver door, waardoor er een vergrote druk ontstaat op de peesplaat
- Gewichtstoename, hierdoor moet je voet meer gewicht dragen
- Ouderdom, spieren zullen verzwakken en de pezen worden minder flexibel
Wat kun je doen aan een peesplaatontsteking?
Belangrijk om te weten is dat een peesplaatontsteking vaak vanzelf over gaat. Alleen het kan dan soms wel 1 tot 2 jaar duren voordat je er geen last meer van hebt en in uitzonderlijke gevallen soms zelfs 4 jaar. Daarom is het belangrijk om wel zo vroeg mogelijk te starten met de behandeling, dat geeft dan de grootste kans op een volledig herstel. Bij de behandeling van een peesplaatontsteking wordt er gewerkt met drie doelstellingen:
- Zorgen voor een vermindering van de belasting op de peesplaat
- Zorgen dat de ontsteking vermindert
- Zorgen voor meer flexibiliteit van de pezen en spieren van het been en de voet
Voor de behandeling van een peesplaatontsteking is het allereerst van belang om rust te nemen. Daarnaast kun je er voor kiezen om biomechanische inlegzolen te gebruiken, hiermee voorkom je een verkeerde voetfunctie. Het verminderen van de ontsteking kan door het gebruik van ontstekingsremmers, deze zijn gewoon te halen bij de drogist. Door dagelijks strekoefeningen te doen zal je de flexibiliteit verbeteren. Als je je hier aan houdt, zal je snel weer van je peesplaatontsteking af zijn!